Kolstålknivar åt Morakniv

Kundlösning

I området runt Mora finns en lång tradition av knivmakeri, sedan ungefär 400 år tillbaka har det tillverkats vassa knivar till resten av världen. Fröet till vad som skulle bli en av världens mest omtyckta knivtillverkare sås redan 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra års arbete som skogshuggare i Nordamerika. Samma år grundar han en åkdonsfabrik som tillverkade kälkar, trillor och knivar för verkstadens interna bruk. Det skulle visa sig vara en framgångsrik affärsidé. Kort därefter tog knivtillverkningen i åkdonsfabriken fart och blev så småningom en eftertraktad bytesvara hos kringresande gårdfarihandlare som genom sina resor i Sverige spred knivarna från Mora vidare. Vid sekelskiftet hade Morakniv hunnit bli ett väletablerat begrepp bland hantverkare och slöjdare vilket gav ringar på vattnet. Inom några år etablerades exporten och köparna utgjordes främst av grossister, krut- och järnhandlare i Europa. Morakniv är den klassiska kniven för alla hantverkare och knivanvändare sedan 100 år tillbaka.

Be-Ge Stece AB härdar blad till ett flertal kolstålknivar åt Morakniv. Då tidigare leverantör lade ner sin härdanläggning och Be-Ge Stece har en av få bandugnar kvar i drift i Sverige ställde Morakniv frågan till oss om ville hjälpa dem med detta vilket vi självklart ville. Be-Ge Stece har sedan våren 2020 efter en gemensam processvallidering härdat åt Morakniv med hjälp av vår härdanläggning som finns här på Be-Ge Stece AB. De knivblad som Be-Ge Stece AB härdar går till lite mer specialiserade knivar som exempelvis hovklinga och Morakniv Garberg. Alla hovknivar är utvecklade i nära samarbete med hovslagare och veterinärer.  Morakniv Garberg är Moraknivs första fulltångekniv som passar såväl erfarna som nya medlemmar av Team Morakniv, i ett aktivt friluftsliv.

Källa: Morakniv

Vi ser att du använder Internet Explorer eller Edge som webbläsare. Delar av den här webbplatsen kommer därför inte visas på korrekt sätt. För bästa upplevelsen rekommenderar vi att du istället använder Google Chrome eller Mozilla Firefox.